Zariza Enterprise " Pusat Latihan Memandu Cermat "
Zariza Driving School
kuantan, Pahang, Malaysia
Sekolah Memandu Zariza 13 Stadium Darul Makmur, Kuantan 25000, Pahang

Kami sedia membantu anda yang baru mahu membuat LESEN KENDERAAN, naik taraf LESEN, ReNew LESEN, ulangan belajar memandu KERETA dan apa-apa yang berkaitan dengan LESEN MEMANDU KENDERAAN di MALAYSIA

Kami juga menguruskan segala urusan JPJ.
Kelebihan Kami:
- Kami menerima bayaran ANSURAN.
- Kami juga menyediakan pengangkutan percuma untuk pelajar kami.
- Kami mengikut masa anda untuk belajar memandu di sekolah kami.
- Kami juga akan pastikan setiap pelajar kami akan dapat memiliki lesen memandu..
- Pemandu yang Cekap, Berhemah Dan Mematuhi Undang Undang Jalan Raya, Pastiya bermula dari Sekolah memandu Kami.


Untuk semua warga Kuantan,Kemaman dan Pekan , kami mengalu-alukan kehadiran anda untuk belajar memandu dengan tenaga pengajar bertauliah kami.
Kami merupakan rakan niaga PUSAT LATIHAN MEMANDU CERMAT yang beribu pejabat di Lot 1052, Jalan Kempadang -Soi Mukim Penor 26060 , Kuantan, Pahang.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Zariza Interprise di talian 0199861313 / 095131858
Untuk pendaftaran kelas belajar memandu, sila emailkan kepada zariza.stadium@gmail.com
atau SMS ke 0199861313

maklumat seperti berikut :
Nama Penuh
No. Kad Pengenalan
Alamat Terkini
Nombor Telefon untuk dihubungi
Kelas/Lesen yang dikehendaki. Contoh : B2/D/B (full)/GDL/PSV/E (full)

Thursday, August 5, 2010

Kelayakan Umur Bagi Lesen Motor (B2) dan Kereta (D)

Kelayakan umur bagi pengambilan lesen motor (B2) dan juga lesen kereta (D). Kindly take note that as for now, as far as we are concerned, you have to be at least 16 year-old untuk mengambil lesen motor (B2) dan sekurang-kurangnya berumur 17 tahun untuk mengambil lesen kereta (D).

3 comments:

  1. thun ni umur saya 17 , sy lahir 13/2/1995 ,boleh amik lesen kerete tak ,lesen moto P dah ada . tp brape nk kne byar ye .????

    ReplyDelete
  2. Umur saya 15 tahun kalau saya nak ambik lesen tahun depan boleh X?? Dan saya lahir pada 1/1/1997. Saya ingin memgambil lesen selepas tarikh hari jadi saya.. Ada orang kata bermula tahun depan kelayakan mengambil lesen motor daripada 16 tahun bertujar kepada 18 tahun betul ke?? Dan biler akan ia bermula..

    ReplyDelete
  3. bile tarikh tutup pengambilan lesen untuk tahun 2014 ni?

    ReplyDelete

Lokasi Pejabat Pendaftaran PMC-ZARIZA
Sedang mendaftarkan bakal pelajar
Sekolah Memandu Zariza 13 Stadium Darul Makmur
Membimbing pelajar Tanggungjawab kami

Terdapat lima jenis utama lesen memandu di Malaysia iaitu:-
i) Lesen Memandu Pelajar (LDL)
Diperolehi pelajar sekolah memandu. Lesen ini hanya membenarkan pemegang lesen mengendalikan kereta yang memaparkan plat L yang dimiliki oleh sekolah memandu di bawah pengawasan guru sekolah memandu. Bagi pemegang lesen pelajar motosikal, mereka dibenarkan menunggang motosikal tanpa pembonceng. Lesen boleh diperbaharui setiap 3 atau 6 bulan dengan tempoh maksimum 2 tahun. Selepas tempoh tamat 2 tahun, pemegang lesen perlu mengulangi semula prosedur pelajaran memandu dari mula.
ii) Lesen Memandu Percubaan (PDL)
Diperolehi pemandu baru yang lulus kesemua prosedur pelajaran dan ujian memandu. Pemandu baru tertakluk kepada sistem mata demerit 10 mata KEJARA, di mana mata ditolak mengikut jenis kesalahan trafik. Lesen akan dibatalkan sekiranya pemegang lesen percubaan mengumpul 10 mata demerit. Pemandu percubaan wajib melekatkan plat lesen percumaan (ditandakan dengan huruf P besar berwarna putih di dalam latar belakang merah berbentuk segiempat sama) pada bahagian hadapan dan belakang kenderaan. Lesen percubaan akan dinaiktaraf kepada lesen kompeten penuh selepas 2 tahun, dan tempoh selang selama setahun diberikan untuk menaiktaraf lesen sebelum pemegang lesen perlu mengulangi semula kesemua prosedur pelajaran memandu.
iii) Lesen Memandu Kompeten (CDL)
Lesen memandu penuh yang dinaiktaraf daripada lesen percubaan selepas 2 tahun. Pemegang lesen CDL tertakluk kepada sistem mata demerit 15 mata KEJARA sebelum lesen mereta digantung atau dibatalkan. Lesen memandu boleh diperbaharui setiap 1, 2, 3 atau 5 tahun. Tempoh selang selama tiga tahun diberikan untuk memperbaharui lesen sebelum pemegang lesen perlu mengulangi semula kesemua prosedur pelajaran memandu.
iv) Lesen Memandu Vokasional (VDL) atau Lesen Memandu Komersial
Lesen memandu khas untuk pemandu kenderaan perdagangan seperti bas dan lori, dikeluarkan bersama oleh Jabatan Pengangkutan Jalan dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP).
v) Permit Memandu Antarabangsa (IDP)
Lesen memandu antarabangsa untuk membolehkan pemandu Malaysia memandu di luar negara.
Kelas

Terdapat beberapa kelas lesen memandu iaitu:-
• A - Kenderaan orang cacat
• B - Motosikal melebihi 500 cc
o B1 - Motosikal tidak melebihi 500 cc
o B2 - Motosikal tidak melebihi 250 cc
• C - Motosikal roda tiga
• D - Motokar dengan berat tanpa muatan (BTM) tidak melebihi 3000 kg
• E - Motokar berat dengan BTM melebihi 7500 kg
o E1 - Motokar berat dengan BTM tidak melebihi 7500 kg
o E2 - Motokar berat dengan BTM tidak melebihi 5000 kg
• F - Traktor / Jentera bermotor ringan (beroda) dengan BTM tidak melebihi 5000 kg
• G - Traktor / Jentera bermotor ringan (berantai) dengan BTM tidak melebihi 5000 kg
• H - Traktor / Jentera bermotor berat (beroda) dengan BTM melebihi 5000 kg
• I - Traktor / Jentera bermotor berat (berantai) dengan BTM tidak 5000 kg

Cara-cara Mendapat Lesen Memandu Antarabangsa Malaysia Pemandu Malaysia yang melawat ke negara-negara luar umpamanya negara Thailand dan Singapura mungkin tidak sedar bahawa mereka boleh gunakan lesen memandu domestik jenis Kelas D (Kereta) dan B2 (jenis kecil) tanpa apa jua masalah.
Menurut perjanjian Konvensyen Geneva (1949), kemudahan ini telah dipersetujui oleh negara-negara yang menandatanganinya.
Selain itu, pelancong Malaysia yang melancong ke nagara asing seperti Australia, New Zealand, Amerika dan sebagainya dapat mengurangkan kos perbelanjaan sekiranya mereka dapat menyewa kereta-kereta dan motosikal bagi merantau tempat-tempat di sana.
Demikian juga bagi yang pergi ke tempat asing untuk berkhidmat buat sementara waktu. Jenis golongan ini disyorkan mendapatkan lesen memandu antarabangsa (International Driving License) supaya tidak diganggu pihak polis trafik dan lain-lain semasa berada di sana.
Apa proses dan keperluan bagi mendapatkan lesen jenis ini? Anda hanya perlukan:
i) Lesen domestik original Kelas B2 atau D shah (yang hidup sekurang-kurangnya 1 tahun atau lebih). ii) Kepingan fotostat (dua belah) lesen tersebut di atas. iii) Kad pengenalan asal dan fotostat (dua belah). iv) 2 keping gambar passport. v) Mengisi Borang JPJ L1. vi) Bayaran RM150 setahun.
Pergi saja ke mana-mana pejabat J.P.J di seluruh negeri untuk mencapai lesen antarabangsa anda. Boleh juga anda ke pejabat A.A.M (Automobile Association Malaysia) untuk mendapatkan lesen jenis ini. Kemudian serahkan lesen domestik kepada J.P.J. Seseorang itu tidak di izin mempunyai 2 lesen pada sesuatu masa. Kalau anda tidak lagi memerlukan penggunaan lesen antarabangsa ini lagi, bolehlah anda ke pejabat J.P.J untuk dapatkan kembali lesen domestik anda. Harus diingatkan lesen antarabangsa berharga RM150 setahun di banding dengan lesen domestik yang cuma RM30 saja.

Bagaimana Memperbaharui Lesen Antarabangsa Malaysia

Syarat-syaratnya adalah:

1) Lesen itu hanya boleh diperbaharui di Malaysia sahaja.

2) Sediakan 2 keping gambar warna berukuran “passport”.

3) Bawa lesen antarabangsa Malaysia yang hampir tamat tempohnya.

4) Isi borang tertentu yang boleh di dapati di kaunter.

5) Bayaran adalah RM150 untuk setahun.